Həkim məsləhəti: Kartofu mümkün qədər faydalı etməyin yolu
Bakı, 15 sentyabr, AZƏRTAC
Kartofdan hazırlanan yeməklər, bir qayda olaraq yüksək kalorilidir, üstəlik daxili orqanların işini həddən artıq yükləyir - bunun qarşısını necə almaq olar?
AZƏRTAC “MedikForum”a istinadla bildirir ki, həkim-endokrinoloq Zuxra Pavlova kartofun sağlamlıq üçün mümkün qədər faydalı edilməsi barədə danışıb.
“Bişirilmə zamanı kartof bir qayda olaraq, daha kalorili olur: kartof püresinə yağ, süd və ya qaymaq qoyulur. Yağlı, qızardılmış qidaların həddindən artıq mövcud olması qaraciyər və böyrəklərə zərbə vurmaqla yanaşı, ürək xəstəlikləri və şəkərli diabetin inkişaf riskini artırır”, - deyə Pavlova bildirib.
Mütəxəssis qida məhsulu bişdikdən sonra onu soyutmağı məsləhət görüb. Bu halda o istehlak edildikdə qanda şəkərin səviyyəsi tez və kəskin şəkildə yüksəlmir. Belə davamlı nişasta qida lifi kimi həzm olunur - yoğun bağırsaqda fermentasiya olunur və bunun sayəsində faydalı bağırsaq bakteriyaları aktiv şəkildə inkişaf edərək qidalanır və bu fəallığın nəticəsində immunitet gücləndirilir.
Düzgün yastıq seçimi rahat yatmağa kömək edir
Səudiyyəli həkimlər beyinə çip yerləşdirilməsi üzrə robotlaşdırılmış əməliyyat həyata keçiriblər
Qodji ən qiymətli dərman bitkilərindən biridir