Tərkibində alma və giləmeyvələrdə olan birləşmələrin az miqdarda olduğu pəhriz yaşla bağlı yaddaş itkisinə səbəb ola bilər. AZƏRTAC “MedikForum”a istinadla xəbər verir ki, tədqiqatçıların müəyyən etdiklərinə görə, tədqiqatın əvvəlində düzgün qidalanmayan yetkin yaşlı insanlarda ...
Sağlamlıq idman, gəzinti və normal yuxu rejimi ilə yanaşı həm də düzgün qidalanmadan asılıdır. Düzgün qidalanma növlərinə sağlam kokteyllər, sular və diyetoloqların da məsləhət gördüyü smuzilər daxildir. Simuzi müxtəlif meyvə-tərəvəz, hətta göyərtidən hazırlanan qatıq, kokteyl növüdür ...
Əvvəllər saqqız tropik bitki olan manika zapotadan hazırlanırdı, onun dartılan formaya malik olması üçün parafin mumundan istifadə edilirdi. Daha sonra isə saqqızı sintetik kauçukdan istehsal etməyə başladılar. Həmin maddəyə ətir və rəng əlavə etmək daha rahatdır ...
Kök qiymətli qida maddələri mənbəyidir. AZƏRTAC tibbi saytlara istinadla bu meyvəköklünün faydalı xüsusiyyətləri barədə məlumatı çatdırır. Kök – karotinoidlərin zəngin mənbəyidir. Kökün tərkibində olan karotinlərin ...
ABŞ-da aşağı ətrafları iflic olmuş şəxs beyin implantından sonra normal şəkildə yeriməyə başlayıb. AZƏRTAC “Science” jurnalına istinadla xəbər verir ki, beyin və onurğa sütunu arasındakı əlaqəni bərpa edən sistem onurğa beyini ...
Banan ürək sağlamlığının möhkəmləndirilməsi üçün faydalı meyvədir. Xüsusilə, o, böyük miqdarda ürək əzələsi üçün lazımlı mikroelement olan kaliumun zəngin mənbəyidir. AZƏRTAC tibbi saytlara istinadla xəbər verir ki, diyetoloq Yevgeni Arzamastsevin dediyinə görə, orqanizm kifayət qədər kalium aldıqda ürək stresin öhdəsindən daha ...
Tibb sahəsində alimlərin son tədqiqatları göstərib ki, ketamin və digər anesteziya dərmanları depressiyanı azaltmaqda o qədər də təsirli deyil. Onlar bildiriblər ki, psixoaktiv dərmanın təsiri onun beyindəki bioloji təsirinə əsaslanmaya bilər ...
Azərbaycanda qoyunçuluq qədim tarixə malikdir. Gəlirli və az zəhmət tələb edən sahə olduğuna, eləcə də əhali tərəfindən qoyun əti daha çox istifadə edildiyinə görə respublikamızın bütün bölgələrində qoyunçuluğa xüsusi diqqət yetirilir ...
İdmanla məşğul olmaq qrip və ya pnevmoniyadan ölüm riskini 48 faiz azalda bilər. Aparılan yeni bir tədqiqat həftədə iki dəfə əzələ gücləndirici idman hərəkətlərinin ani ölüm riskini təxminən yarıya qədər azaltdığını aşkar edib. AZƏRTAC StudyFinds saytına istinadla bildirir ki, tədqiqatçılar böyüklərə həftədə ...
İnsan orqanizminin metabolik sisteminin fəaliyyəti əzəldən günorta yemək yeməyə, gecə vaxtı isə aclıq etməyə köklənib. Bu prinsipə riayət edilməməsi maddələr mübadiləsində pozuntularla bağlı ciddi problemlərin yaranmasına səbəb ola bilər ...
May ayı olsa da, bazar və marketlərdə qarpız və yemiş satışına başlanılıb. Mövsümündən əvvəl satışa çıxarılan həmin məhsullar mineral gübrələrin köməyi ilə yetişdirilir. İki ay yarım ərzində ərsəyə gələn qarpız üçün lazım olan istilik məhz iyul-avqust aylarında olur. Ona görə də mütəxəssislər mayda həmin məhsulu ...
Yağlı bulyon əsasında hazırlanmış şorbalar yüksək səviyyədə xolesterini olan insanlar üçün təhlükəli hesab olunur – bu problem, bir qayda olaraq, yaşlı insanlarda geniş şəkildə yayılıb. Diyetoloq Yelena Solomatinanın sözlərinə görə, yağlı şorbalar yaşlı insanlar üçün təhlükəlidir ...
Təzə kartof C vitamini və böyük miqdarda kalium ilə zəngindir. Bu, yaşlı insanların ürək-damar sistemi üçün çox faydalıdır. AZƏRTAC tibbi saytlara istinadla xəbər verir ki, diyetoloq Marqarita Korolyovanın sözlərinə görə, bu qida məhsulu orta miqdarda hətta şəkərli ...
Sağlam pəhriz demensiyadan müdafiə olunmaq üçün ən yaxşı vasitələrdən biridir. Demensiyaya səbəb beyində sinir hüceyrələrinin və onların əlaqələrinin zədələnməsi və ya itirilməsidir. Yaş kimi bəzi risk amilləri müzakirə olunmur, digərləri isə tamamilə bizdən asılıdır ...
İnsanların qidalanmasında meyvə artığı orqanizmin vəziyyətinə mənfi təsir edə bilər. Həddindən artıq meyvə qəbul etmək xüsusilə yaşlı və ahıl insanlara ziyandır. AZƏRTAC “MedikForum”a istinadla xəbər verir ki, bu fikri həkim-diyetoloq Yelena Solomatina bildirib ...
Bəzi qida məhsulları xolesterinin səviyyəsinin əhəmiyyətli dərəcədə azalmasına səbəb ola bilər. “Yüksək səviyyədə xolesterinin ürək xəstəlikləri və insult kimi sağlamlıqla bağlı ciddi problemlərə çevrilməsindən öncə onun qarşısını ...
Protein əzələ kütləsinin inkişafı və böyüməsi üçün vacib qida əlavəsidir. Onun tərkibində karbon, hidrogen, oksigen və kükürd kimi təbii birləşmələr var. Həmin qida vasitəsi orqanizmdəki enerjini təmin edir, hüceyrələrə və bədəndəki əzələlərə təsir göstərir ...
Çiyələk yazda süfrələrə çıxan ilk və vitaminlərlə zəngin meyvələrdən biridir. Onun tərkibi sadə şəkərlər, salisil turşusu və vitaminlərlə zəngindir, bağırsaqlarda olan toksinləri, ağır metallar və digər zəhərli maddələri özünə birləşdirərək orqanizmdən xaric edir. Çiyələk ildə iki ...
Yaşlı insanlarda çox vaxt bağırsaq atoniyası və ya qidalanma, oturaq həyat tərzi ilə əlaqədar qəbizlik olur. Lifin qəbulu bu problemlərin profilaktikasında köməklik edir. Xiyar (qabıqla yeyildikdə) həzm proseslərini və peristaltikanı stimullaşdıran əla lif mənbəyidir ...
Göy soğandan istifadə yaşlı insanlarda qan damarlarının möhkəmlənməsinə kömək edir. “Damarlar kollagendən ibarətdir. Göy soğanın tərkibində olan C vitamini kollageni sintezləşdirməyə kömək edir, damarları möhkəmləndirir”, - deyə həkim-diyetoloq ...