Axşam saatlarında meyvələrin qəbulu arzuolunmazdır, çünki bu, həzmə mənfi təsir edə bilər, fruktozun yüksək səviyyəsi səbəbindən artıq çəkinin yaranmasına kömək edə bilər. AZƏRTAC "Medikforum"a istinadla ...
Artıq bir neçə gündür ki, yeni növ koronavirus (COVID-19) infeksiyasına qarşı vaksinasiya prosesinə başlanılıb. Vaksinasiyadan əvvəl və sonra, həmçinin sonrakı günlərdə qida rasionu hər kəsi maraqlandıran məsələlərdən biridir ...
Çay, insanın çəkisini artıran şirin içkilərlə müqayisədə kalorisi olmayan yüksək keyfiyyətli içkidir. Sağlamlığa xeyri olan çay içərkən biz təkcə arıqlamırıq, həm də bir sıra üstünlüklər, o cümlədən, soyuqdəymədən və ya zökəmdən sonra bərpa olunmaq üçün üstünlüklər əldə ...
Rauvolfiya Şərqdə daha çox hind ilankökü kimi tanınan, Hindistandan Sumatraya qədər təbii yayılma arealı olan və əsrlərboyu təbabətdə müalicəvi məqsədlə istifadə edilən kol bitkisidir. Yabanı şəkildə Hindistan, Çin, İndoneziya və Şri-Lankada rütubətli ...
Adətən qış fəslində üz dərisi quru olanlar müəyyən problemlərlə üzləşirlər. Məsələn, dərinin elastikliyi azalır, günəş şüalarına, küləyə və soyuğa qarşı həssaslığı artır. AZƏRTAC xəbər verir ki, belə dərilərin xüsusiyyəti barədə Bakıdakı 15 nömrəli ...
Təkcə yeni növ koronavirus (COVID-19) infeksiyasına qarşı deyil, digər infeksion xəstəliklərə qarşı mübarizədə immunitet sisteminin güclü olması çox əhəmiyyətli rol oynayır. İmmunitet sistemi fərdi xarakter daşısa da, onun gücləndirilməsi mümkündür ...
Pandemiya dövründə ictimai iaşə müəssisələrindən qida məhsullarının müştərilərə çatdırılması xidməti sahəsində göstərdiyi fəaliyyət nəzərəçarpacaq səviyyədə genişləndi. Məlum olduğu kimi, COVID-19-a yoluxma riskini azaltmaq ...
Polis əməkdaşları əllərdə qanunsuz saxlanılan silah-sursatın aşkarlanaraq götürülməsi istiqamətində daha bir əməliyyat keçiriblər. Daxili İşlər Nazirliyinin mətbuat xidmətindən AZƏRTAC-a verilən məlumata görə, Salyan rayon Polis Şöbəsi əməkdaşlarının ...
Süd - süd vəzisi hüceyrələri tərəfindən qanla gətirilən maddələrdən sintez olunan süd vəzisi sekretidir (şirəsi). Mürəkkəb biokimyəvi tərkibə malik olan süd insan dünyaya göz açan ilk gündən həyatının bütün mərhələlərində istifadə edilən ...
Küçədəki tufanla birgə sizin əhval-ruhiyyənizin də pisləşdiyini, təzyiqinizin dəyişdiyini, baş, sümük ağrılarının başladığını hiss etmisinizmi? Bütün bunlar yalnız meteohəssaslığın təzahürləri deyil. Hava şəraitindəki hər hansı bir dəyişiklik bu xəstəlikdən əziyyət çəkən ...
Polis əməkdaşları qanunsuz olaraq üzərilərində və yaşayış sahələrində odlu silah-sursat saxlayan şəxslərə qarşı əməliyyatları davam etdirirlər. Daxili İşlər Nazirliyinin mətbuat xidmətindən AZƏRTAC-a bildiriblər ki, sonuncu belə tədbiri ...
Gündəlik müxtəlif təzə qida məhsullarının istehlakı orqanizmi lazımi qədər zəruri qida maddələri ilə təmin edir. Bu həm də insanların çəki alma (piylənmə) və qeyri-infeksion xəstəliklərə yoluxmasına gətirib çıxaran yüksək şəkər, yağ və duz ehtiva edən pəhriz məhsullarından ...
Mahmızçiçək təbiətdə geniş yayılan və xalq təbabətində dərman vasitəsi kimi istifadə olunan bitkidir. Sümük bitişməsini sürətləndirmək, oynaqlarda və onurğada olan ağrıları azaltmaq xüsusiyyəti ilə seçilir. AZƏRTAC tibbi mənbələrə istinadla xəbər verir ...
Vaxtında müalicə olunmayan hipertoniya xəstəliyi sağlamlıq üçün təhlükəli hesab olunur. Belə ki, uzun müddət müalicə olunmayan yüksək təzyiq miokard infarktı, insult, ürək çatışmazlığı, qulaqcıqların səyrici aritmiyası ...
Hind quşunun (hinduşka) ətinin tərkibi onun cinsi, yetişdirilmə şəraiti və bəslənilməsindən asılı olaraq dəyişir. Biokimyəvi tərkibinə görə hinduşka ətinin 20-25 faizini zülallar təşkil edir. Xüsusən də bu növ quş ətinin tərkibində asan həzm olunan sadə zülallar, o cümlədən mioqlobin çoxdur ...
Kartof əhalinin qidalanmasında mühüm rol oynayan çoxillik ot bitkisidir. Kartofun tərkibində orta hesabla 76,3 faiz su, 23,7 faiz quru maddə, o cümlədən 17,5 faiz nişasta, 0,5 faiz şəkər, 1-2 faiz zülal, 1 faizədək ...
Qida rasionumuzda ət və digər ət növləri xüsusi yer tutur. Həmin məhsulların tərkibi insan orqanizminin böyüməsi, inkişafı və normal həyat fəaliyyəti üçün lazım olan bütün maddələrlə zəngindir. Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin AZƏRTAC-a ünvanlandığı maarifləndirici materialda qeyd edilir ki, yüksək ...
Yeni növ koronavirus (COVID-19) pandemiyası dövründə bəzən həm sağlam qidalanmadan, həm də pəhriz saxlamaqdan imtina edənlər olur. Düzgün qidalanmamaq isə artıq çəkiyə və bəzi xəstəliklərin yaranmasına səbəb olur. Pəhriz saxlamaq istəyənlərin diqqət yetirməli ...
Qida rasionunun zənginləşdirilməsində balıq və balıq məhsullarının əhəmiyyəti çox böyükdür. Soyuqqanlı heyvan növünə aid olmasına baxmayaraq, balıq əti kimyəvi tərkibinə görə istiqanlı cavan heyvan ətinə çox yaxındır. Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun Elmi-tədqiqat və risklərin qiymətləndirilməsi ...
Şəki Şəhər-Rayon Polis Şöbəsi əməkdaşlarının keçirdikləri müvafiq tədbirlərlə koronavirus infeksiyasına yoluxmuş rayon sakininin yaşadığı evi tərk etdiyi müəyyənləşdirilib ...