×
A
A
A
Sazlamalar

Yağlı şorbalar yaşlı insanlar üçün zərərlidir

Bakı, 17 may, AZƏRTAC

Yağlı bulyon əsasında hazırlanmış şorbalar yüksək səviyyədə xolesterini olan insanlar üçün təhlükəli hesab olunur – bu problem, bir qayda olaraq, yaşlı insanlarda geniş şəkildə yayılıb. Diyetoloq Yelena Solomatinanın sözlərinə görə, yağlı şorbalar yaşlı insanlar üçün təhlükəlidir, çünki onlar insult və infarkt riskini artırır. Bu barədə AZƏRTAC “MedikForum”a istinadla xəbər verir. “Xüsusilə mal ətindən hazırlanmış yağlı şorbalar xolesterinin artmasına, aterosklerotik lövhələrin yığılmasına səbəb ola bilər”, – deyə diyetoloq bildirib.
Tibb işçisi yaşlı (60 yaş və yuxarı) insanların rasionuna hansı şorbaların daxil edilməməsi barədə məlumat verib.
Əlavə məhsullarla şorba. Mütəxəssis xəbərdarlıq edib ki, əlavə məhsulların tərkibində həddindən artıq xolesterin var və bu, hətta yağlı ətin miqdarından daha çoxdur.
Noxudlu və lobyalı şorba. Belə şorbalar 60 yaşdan sonra orqanizmdə çətinliklə həzm olunur, bir çox hallarda bu cür mürəkkəb karbohidratlar artıq həzm olunmur.
Göbələkli şorba. Yelena Solomatina qeyd edib ki, göbələklərin həzm olunması da yaşlı insanların həzm sistemi üçün həddindən artıq ağırdır. “Göbələkli şorbalar çox vaxt mədə-bağırsaq traktında müxtəlif iltihablı reaksiyalara və ya hansısa müəyyən proseslərin kəskinləşməsinə səbəb olur”.
Südlü şorba. Südün həzm olunması yaşlaşdıqca çətinləşir, çünki orqanizmdə bunun üçün lazım olan fermentin (laktozanın) istehsalı azalır. Nəticədə şişkinlik, qarın ağrısı, fermentasiya, qaz əmələ gəlir.
Düyü şorbası. Həkim izah edib ki, ağ düyü yüksək glisemik indeksə malikdir və onun qəbulundan sonra qanda şəkərin səviyyəsi kəskin şəkildə artır.
Duzlu şorba. Bu şorbada çox maddələr var, onları həzm etmək üçün daha sağlam həzm sistemi tələb olunur. Yaşlı insan üçün bu həddindən artıq böyük yükdür.
Ədviyyatlı şorba. Diyetoloq deyib ki, belə şorbalar çox vaxt yaşı 60-dan yuxarı insanlarda olan mədə-bağırsaq traktının inkişaf etməyən xəstəliklərinin kəskinləşməsinə səbəb ola bilər.
Turşəngli və ya gicitkənli şorba. Solomatina vurğulayıb ki, böyük miqdarda gicitkən qanın laxtalanmasına, oksalik turşusu isə podaqranın kəskinləşməsinə səbəb ola bilər.
“Vegetarian şorbalara üstünlük vermək daha məsləhətdir. Onlar gül kələmindən, brokolidən, yerköküdən hazırlana bilər. Bunlardan şorba-püre də hazırlamaq olar. Balqabaq şorbaları çox faydalıdır, demək olar ki, əks göstəriciləri yoxdur. Yeməyi arpa əlavə edərək də bişirmək olar. Balıq şorbaları, yağlı olmayan hind toyuğu bulyonları da ola bilər”, - deyə ekspert bölüşüb.

Sağlamlıq klubu 2023-05-17 20:25:00